Dialogul vizual prin fotografie/imagine
Limbajul International al Fotografiei cat o mie de cuvinte
De secole tot felul de literati, istorici, personalitati si lideri de opinie, au incercat sa dezvolte un limbaj universal *Esperanto*.
In 1887 este publicata chiar prima carte despre aceasta *a doua limba* pe care ar trebui sa o invete fiecare dintre pamanteni, doar ca a fost ignorat limbajul vizual, cu atat mai putin valentele Fotografiei care era la inceput de drum.
Fiecare generatie a incercat in fel si chip sa contribuie la formarea acestui cod unic de comunicare intre oamenii de pretutindeni, dar nu prea s-a ajuns la nici un rezultat, inca nu avem acel al doilea limbaj.
Dar eu ma intreb:
– Oare nu este Fotografia alaturi de celelalte forme de expresie vizuala un autentic *Esperanto* ?
Cand privim o fotografie intelegem ideea si mesajul fotografic transmis printr-o imagine foto a unui alt fotograf amator sau profesionist de pe alte meleaguri!
Cred de asemenea ca fotografia promovata de mine comunica si transmite idei si emotii, relatii intre oameni, sau descrie un peisaj citadin sau rural, uneori chiar cu mult mai bine decat o fac o mie de cuvinte, aceste conventii de comunicare care nu au decat o conexiune secundara cu cele cinci simturi!
Fotografia este limbajul principalului simt, al vazului.
Conform psihologilor prin vaz comunicam peste 40% din informatii, prin limbaj verbal 34%.
Important pentru orice fotograf este sa faca fotografii atunci cand este covarsit de emotie, atunci cand este profund impresionat de un om sau de un peisaj.
Mesajul fotografiei si comunicarea apare de la sine si astfel avem Esperanto!
Sa auzim de fotografii bune oriunde veti merge!