Aproape oricine stie sa faca fotografii.
Asta este imbucurator. De-a lungul timpului au aparut site-uri dedicate fotografilor, inclusiv cu diferite forme de apreciere, jurizare.
Vorbim de site-uri precum photo.net, deviantart, redbubble, fotocomunity, badorgood, pixoto.
Sunt doar cateva exemple cu locuri virtuale de intalnire a fotografilor amatori si profesionisti de pretutindeni, unele au servicii conexe de printare, vanzare, altele doar de comunicare si apreciere a fotografiilor altora.
Pixoto este unul dintre cele mai noi siteuri, oferind un instrument simplist de image-duel intre doua fotografii dintr-o anumita categorie.
La sfarsit de saptamana se ofera puncte, diplome virtuale pentru cele plasate in primele 20 de fotografii (numar imprumutat de la marile concursuri ale asociatiilor fotografilor profesionisti).
Lupta pare acerba, atat de mult sunt ravnite aceste premii incat multi oameni (fotografi sau nu), voteaza fotografiile mai slabe pentru a face cumva sa promoveze propriile fotografii.
O alta tehnica de induce in eroare sistemul de duel, este de a introduce fotografii aiurea in categorii, astfel incat duelului ii este indusa fotografia castigatoare.
Ofer mai jos doar cateva exemple de lupta nedreapta intre fotografii.
De mai multi ani vorbesc de frumusetea fotografiei si valoarea ei ca limbaj Esperanto dincolo de conventionalismul cuvintelor.
Sunt de acord cu votul universal, doar ca nu sunt de acord cu spamul si jocurile murdare doar pentru promovarea unor fotografii personale sau ale unui prieten.
Daca nu exista juriu de fotografi consacrati ar trebui sa existe un sistem de evaluare a voturilor fiecarui user, iar celor care voteaza fotografii slabe pentru slabi valoarea fotografiilor valoroase sa li se reduca cumva ponderea voturilor.