Idei editare fotografii pe laptop. 

Foarte multi fotografi profesionisti si amatori fotografiaza in RAW format, editarea ulterioara oferind posibilitati superioare vs. fotografiile Jpeg.

Eu fotografiez doar RAW si editez pe MacBook Pro in Aperture, avand setat ca external editor Adobe Photoshop CS5. Lightroom a aparut mai tarziu cu 3 ani, ca alternativa la Aperture.

Prefer programul de editare Aperture deoarece pot prelucra mai multe proiecte in acelasi timp, pot intrerupe si relua editarea fotografiilor in orice moment si mai ales pot exporta oricate fotografii in oricate formate doresc in mod simultan!

Lucrul asta cere resurse: CPU multicore, memorie RAM suficienta, HDD scratch extern.

Editarea fotografiilor in Aperture pe MacBook Pro. Lightroom este o alternativa la Aperture.
Editarea fotografiilor in Aperture pe MacBook Pro. Lightroom este o alternativa la Aperture.
Editarea-fotografiilor-aperture-photoshop
Adobe Photoshop CS5 setat ca external editor pentru Aperture.

In vara aceasta mi-am cumparat un nou Apple MacBook Pro 15,4 inch, cu Intel Quad 2,2Ghz Hyper-threading, RAM 8Gb DDR3 1333, SSD 256Gb.

A fost uimitor sa vad ca Mac OS stie sa foloseasca toata memoria RAM cand prelucrez fotografii, ba chiar a facut swap 4Gb, asta inseamna ca laptopul a folosit 12Gb RAM in timpul prelucrarii foto si exportului din RAW format in Jpeg.

Util-quad-memorie-8core-foto
Intel Quad 2,2 Ghz cu Hyperthreading (8Threads simultan) in timpul exportului fotografiilor.
Utilizare-memorie-editare-fotografii
Editarea fotografiilor a activat 12Gb intr-un laptop!
Utiliz-cpu-temperaturi-editare-foto
Procesorul Quad cu functia Turbo boost!

Indiferent de performantele laptopului trebuie avut in vedere ca stocarea fotografiilor RAW ar trebui facuta pe HDD extern (de preferat RAID 0 sau RAID 5), astfel incat la un tact de ceas sa se poata face atat o instructiune de procesare cat si un transport de date!

Cu detalii despre editarea fotografiilor voi reveni dupa fiecare curs Dialog cu Vizibilul.  Este etapa in care dam un plus de valoare oricarei fotografii, chiar si celor facute cu telefonul mobil, indiferent ca este iPhone, Samsung, or Huawey.

Share