Cum aleg fotografii priceputi un aparat de fotografiat bun.

Corpul aparatului foto nu este singur un captor fotografic!

Fiind vorba de cursa aparate foto cu rezolutii mari (*Numar de pixeli*) comparativ cu noile aparate de fotografiat in lumina scazuta, avand o sensibilitate echivalenta ISO (ASA) extraordinar de mare, ma voi referi doar la aparatele foto digitale.

De ce depinde reusita unei fotografii?

  1. Reusita unei imagini fotografice incepe prin analiza de lumina cu ajutorul unui senzor (initial CCD, dar mai nou CMOS). Aparatele foto de calitate au un procesor conectat la o memorie interna. In functie de tipul de analiza a luminii (matriciala, partiala sau spot), expunerea fotografica este rezultatul unei ecuatii compleze in care fiecare celula de analiza a luminii capata o anumita pondere.
  2. Urmeaza stabilirea distantei de fotografiat, job preluat de un sistem autofocus AF rapid si precis. Aparatele foto reflex dispun de un procesor dedicat AF.
  3. Abia acum imaginea este captata de senzorul CMOS (ajuns la a zecea generatie, lucru pus chiar in numele celui mai revolutionar aparat foto profesional al momentului: Canon EOS 1 DX, unde *X* reprezenta a zecea generatie foto digitala).

Calitatea unei fotografii este data de senzorul CMOS si de corectiile optice ale obiectivului foto.

Cursa pentru rezolutii mari in fotografie a fost cam abandonata, necesitatile de printuri foto de mari dimensiuni fiind destul de reduse la nivel global.

Fotografii profesionisti si amatori evoluati stiiu deja ca un fisier foto JPEG este inferior unei fotografii RAW format.

Anul acesta, atat Canon cat si Nikon, cele doua firme care domina piata aparatelor foto format Leica, au venit cu aparate de fotografiat in care nu s-a mai pus accentul pe rezolutie, ci pe fotografii cu zgomot redus la un ISO cat mai ridicat.

Canon a venit cu Canon EOS 1Dx si Canon EOS 5D Mark III, iar Nikon a raspuns cu Nikon D4 si Nikon D800.

Cele patru noi aparate de fotografiat dorite de orice fotograf profesionist sau amator (care dispune de cateva mii de dolari/euro pentru un body), tenteaza in primul rand prin sensibilitate ISO dincolo de imaginatie!

Aparatul foto Canon EOS 1DX - a zecea generatie fotografica digitala.
Zgomotul redus la sensibilitati mari este sloganul fotografic al anului.

Canon EOS 1DX, cel mai curajos dintre aceste aparate foto poate face fotografii cu sensibilitati standard 50-51200 ISO. Cu ajutorul amplificarii H1 si H2 ajunge sa faca fotografii la o sensibilitate de 204800 ISO!

Fotograful din mine abia asteapta sa il vada la lucru in conditii de lumina scazuta.

 

 

Share