Fotografii editate in Aperture 3.4.3
De la Fotografia RAW la Fotografia procesata in 10 pasi

Programele de editare foto contin foarte multe instrumente de ajustare a imaginii fotografice. Cei mai multi dintre noi invatam cateva dintre ele si reusim sa editam cu succes majoritatea fotografiilor. Este foarte bine daca fiecare fotograf intelege valoarea formatului RAW si posibilitatile oferite de el in post-procesarea fotografiilor. Trucul este de a sti care dintre ajustari ne sunt mai de fotlos.
Va ofer un ghid de orientare foto in 10 pasi in Aperture 3.4.3 pe Mac (Ultima versiue a programului): Exposure, Levels, White Balance, Color, Highlights & Shadows, Enhance, Edge Sharpen, Curves, Raw Photo Tuning, Crop si Grid (indreptarea liniilor verticale/orizontale in fotografie).

Editare Foto Step 1 – Exposure
Uitandu-ma la fotografie si la histograma ei (in partea de sus a inspectorului din Aperture/Ajustari), observ ca lumina slaba solara m-a facut sa sub-expun fotografia asta. Am o alta fotografie corect expusa, dar acum ne vom ocupa de aceasta fotografie sub-expusa si cu un contrast slab. Histograma fotografiei prezinta o imagine grafica a acestui efect, tonurile fiind adunate in partea de jos a fotografiei.
In careul de expunere din Inspectorul Aperture (Exposure) avem trei glisoare pentru a imbunatati luminanta unei fotografii:
- – Expunere (Exposure-Highlights, partea dreapta a histogramei);
- – Punct de Negru (Black Point, tonurile intunecate adica partea stanga a histogramei);
- – Luminozitatea (tonurile medii din fotografie).

Am crescut expunerea fotografiei. Nu am modificat Black-Point si nici Luminozitatea deoarece imi doresc o fotografie in care pisica sa fie neagra, iar acoperisul din dreapta sa fie dominat de tonuri intunecate. Doresc sa pastrez atmosfera de apus de soare si regimul de lumina crepuscular.
Daca nu stii exact de ce ajustati are nevoie fotografia ta, dar crezi ca valoarea fotografiei ar castiga printr-o expunere perfecta, incearca butonul Auto din careul de Expunere. Ar fi un bun punct de plecare, apoi poti ajusta glisoarele urmarind efectul asupra fotografiei tale.
Editare Foto Step 2 – Levels
Levels corecteaza latitudinea de expunere a unei fotografii. Din Add Adjustments selectam Levels. Avem posibilitatea sa micsoram ecartul de expunere al fotografiei oferindu-i stralucire glisand capatul din dreapta al acesti histograme. Putem adanci tonurile de negru din partea stanga. In functie de subiectul si dramaturgia fotografiei tale vei decide daca vei modifica raportul tonurilor de negru.

Am oferit un pic de stralucire prin micsorarea latitudinii de expunere atat in zonele luminoase cat si in zonele intunecate ale fotografiei.
Avantajul imens al editatii foto in Aperture este ca oricand puteti reveni la orice ajustare, in functie de efectul ajustarilor ulterioare!
Editare Foto Step 3 – White Balance

White-balance-ul unei fotografii se poate face cu Aperture in 4 moduri:
- Alegand Natural Gray adica o zona din fotografie care contine o nuanta de gri cat mai apropiata de Gri-Etalon 18%;
- White-Balance pe Skin-Tones! Aperture ofera acest mod de etalonare dedicat fotografiei de portret;
- Temperature & Tint alegand o zona de alb a fotografiei. Este modul uzual si intuitiv de white-balance automat;
- Etalonare White-Balance manuala urmarind efectul asupra fotografiei cand ajustam pozitia celor doua cursoare Temperatura de Culoare si Tint.
Editare Foto Step 4 – Color

In fotografia mea culorile sunt destul de bine redate. Pot insa satura/desatura culorile prezente in fotografie.
Pentru fiecare culoare se poate face un reglaj manual sau se poate recurge la corectia automata: in careul de reglaj culoare din Inspectorul Aperture selectez o anumita culoare, apoi cu pipeta selectez respectiva culoare in fotografia mea si propun etalonarea automata. Dupa reglajul automat poti continua reglajul manual tinand cont de dramaturgia fotografiei. Exista de asemenea unelte suplimentare de a interveni pe un spectru cromatic mai ingust atunci cand exista intentia de exprimare particulara creativa.
Editare Foto Step 5 – Highlights & Shadows

Cu ajutorul acestor cursoare putem oferi fotografiei detalii in zonele de umbra adanca sau putem nivela curba de raspuns in zonele luminoase.
La aceasta fotografie am redat detalii in zona de umbra, permitandu-mi sa ingustez latitudinea de expunere prin controlul Levels obtinand o fotografie saturata, densa si totusi cu detalii in zonele intunecate ale acoperisului de tigla.
Editare Foto Step 6 – Enhance your photo

Enhance ofera uneltele pentru cresterea detaliilor , definitiei si saturatiei fotografiei. Putem modifica acesti parametri diferentiat pentru tonurile joase (Black), medii (Gray) sau inalte (White). Fotografia poate fi adusa la un contrast si o definitie dorite, sau poate fi modificata dincolo de perceptia normala trecand intr-o expresivitate controlata de fotograf/editor (Stiu ca sunt anumite echipe de studio in care fotograful nu se ocupa si de editarea propriu-zisa a fotografiilor).
Editare Foto Step 7 – Edge Sharpen

Un plus de claritate unei fotografii i se poate oferi cu ajutorul glisoarelor din Edge Sharpen. Detaliile vor capata o intarire suplimentara.
Exista un control al detaliilor si cu RAW Photo Tuning. Putem folosi separat aceste instrumente sau impreuna.
Editare Foto Step 8 – Curves

Curves ofera un instrument puternic si periculos de control asupra tonurilor fotografiei. Daca esti la inceput de drum in a edita fotografii, incearca sa nu tragi prea tare de curbele de Brightness si Contrast. Oricand poti reveni la setarile anterioare ale fotografiei cu ajutorul Command + Z (Undo), asa ca poti experimenta efectele instrumentului Curves, inclusiv individual pe cele trei culori primare din fotografie: rosu, verde si albastru.
Aperture ofera doua posibilitati automate de reglaj al tonurilor in fotografie:
- Butonul Auto Tones ofera o echilibrare automata a luminozitatii si contrastului fotografiei, se regaseste si in Adobe Photoshop;
- Butonul Auto RGB Tones modifica tonurile si contrastele separat pentru fiecare dintre cele trei culori primare RGB! Este spectaculos efectul asupra fotografiilor debalansate atat tonal cat si cromatic. Fiecare curba corepunzatoare pentru cele trei colori primare va fi modificata individual, obtinand in mod spectaculos o foarte buna etalonare a latitudinii de expunere pe fiecare culoare!
Daca nu ai un aparat foto care poate fi setat sa fotografieze in profil Extended, pastreaza profilul Normal. Cine are o fotografie facuta in mod Extended, va avea o plaja dubla de control asupra tonurilor si contrastului fotografiei in etapa de post-procesare.
Editare Foto Step 9 – RAW Photo Tuning

Fotografia in RAW Format poate fi imbunatatita prin acest decodor proprietar Mac, care este specific fiecarui aparat foto in parte. Aperture Update ne aduce la zi codecurile ale tuturor aparatelor foto.
Ce modificari ofera RAW Photo Tuning:
- Boost si Hue Boost – control al contrastului fotografiei;
- Sharpening si Edge sliders – controleaza claritatea fotografiei in procesul de decodare RAW. Eu personal prefer acest instrument mai fin in locul editarii cu Edge Sharpen. Poti combina ambele instrumente doar in cazul unor fotografii cu probleme mai mari de claritate;
- Moire si Radius – avem nevoie de acest control in cazul scintilatiilor cromatice in cazul liniutelor subtiri si apropiate, cum ar fi anumite texturi ale unor rochii sau costume.
- Fotoleseste Auto Noise Compensation pentru a reduce zgomotul in fotografie (de asemenea se vor corecta lipsa unor pixeli din fisierul foto).
Editare Foto Step 10 – Crop si Grid

In Aperture este o placere sa aliniezi liniile verticale/orizontale centrale in cazul in care fotografia a fost facuta inclinata in mod accidental, nedorit de fotograf.
Grip (shortcut G) ofera o grila suprapusa peste fotografie astfel incat miscand cursorul mouse sau plimband degetelul pe trackpad rotim fotografia dupa dorinta.
Pentru a recadra fotografia folosim Crop (shortcut C, sau R la Lightroom). Fotografia poate fi recadrata liber (Do Not Constrain), sau folosind unul dintre shabloalele oferite de Aperture.
De ce am lasat la urma uneltele Crop si Grid care sunt uneori esentiale pentru editarea unor fotografii?
Daca avem o serie de fotografii asemanatoare, vom face ajustari asupra unei imagini, copiem MetaData (Shift + Command + C) si aplicam ajustarile de luminozitate, claritate, levels, etc. facute anterior si le aplicam si celorlalte fotografii din serie (Shift + Command + V).
Incadratura unei fotografii sau rotirea ei sunt in general ajustari specifice pentru o anumita fotografie, asa ca eu le recomand a se face la sfarsit.

Sa ne amintim fotografia de la care am pornit si fotografia editata in Aperture:

Programul de editare foto Aperture nu mai face parte din oferta Apple.
Mie personal îmi plăcea foarte mult.
Acum editez fotografiile în Adobe Lightroom, care este o copie destul de buna, dar mai complicata, a software-ului Aperture.
Întotdeauna am avut Adobe Photoshop ca external editor, și când editam în Aperture și acum când editez în Lightroom.
Asta-i viața fraților.
Ne adaptam.
Comments are closed.